7 Ekim 2016 Cuma

  ♥♥ 

♥♥Kendi Bahçemden Clematis Bitkisi  Bakımı♥♥  
                 ♥♥  Yaban Asması  ♥♥                                                                                                          
                                                           

                                                                                                              
Yaban Asması (Clematis çiçeği) kökü gölgeyi sever, bitkisi güneşe doğru uzar. Kışın tamamen yapraklarını döker. Kurudu sanıp da sakın sökmeyin, baharda yeniden patlar. Suyu sever. Clematislerin en karakteristik özelliği köklerin gölgede olmasıdır. Zira  güneş görürse kökleri yanıyor.  Kök diplerine
küçük taşlardan koymak köklerini korur. 

      Açtıkları zaman müthiş güzeler . güneşe dogru daha çok çiçek açıyor: ...
Clematislerin dalları  güneş sever. Ancak aşırı güneş çiçekleri bozabiliyor. Bu çiçek için  gün içinde dört saat süren güneş idealdir. Açık renkler tercihen gölgeyi, koyu renkler biraz daha güneşi seviyor. Tırmanmak için mutlaka bir desteğe ihtiyaçları vardır. Sakın bahçe demirine sardırmayın. Zira güneşten demirler ısındığı için saran dalları kurutuyor yani ölüyor.  Bu durumu yaşadım. Ben demirlere bez doluyorum, biraz  koruyor.   
       
                                                                      
Kendi deneyimlerini paylaşmak istedim. Clematislerimi 8 yıldır yaşatmaya çalışıyorum. Çok büyümüyorlar, ancak açtıkları zaman müthiş güzeller ve uzun süre yaşıyorlar. Güneşe doğru daha çok çiçek açıyorlar. Ben Ege Bölgesi’ne yakın yaşadığımdan kış ılık geçiyor. Bahçemde don olursa köklere çuval örtüyorum ve çuvalı taşla sabitliyorum.
                                                                                     
Güzel çiçeklerim açtığında bende balkondan onları seyrediyorum, insana huzur veriyorlar. Onlar benim çocuklarım ve onlarla her sabah konuşurum. Herkesin bahçesinde  olmasını dilerim.                                                                                                                                                                                                                
     





Clematislerin en karakteristik özelliği başta da söylediğim gibi köklerinin gölgeyi sevmesidir. Çiçekler geçtikten tohumları toplayabilirsiniz, yani çiçekler döküldükten sonra tohumlar tamamen kahverengileşecek (yeşilse beklemeniz gerekiyor) tohumları toplayıp süzek topraklı karışımla dikmelisiniz (bildiğiniz tohum ekme yöntemiyle)  clematisin özel bir isteği bulunmamaktadır.