Kaymak
(Yöresel lezzet)
Mazlemeler
1-) Evde mayalanmış yoğurt (2 kilo)
2-) Tuz (yarım çorba kaşığı- damak zevkinize göre bu miktar değişebilir)
3-) Süzme için bez torba, Havlu kağıt, cam tabak ve süzgeç
Hazırlanışı
1-) Evde mayalanmış iki kilo yoğurdu bez
torbaya koyup, torbayı süzgeç ve altına bir cam tabağa koyarak bir gün boyunca buzdolabında
süzdürün.
2-) Ertesi gün bez torba içindeki
süzülmüş yoğurdun üstünü kaplayacak şekilde ağırlık koyarak iyice süzene kadar-
bir veya iki gün- buzdolabında bekletin.
3-) Yoğurdu süzme bezinden çıkarıp,
derin bir cam tabağa koyun. Üstüne damak zevkinize göre tuz koyarak süzme yoğurdu
karıştırın. Daha sonra elle süzme yoğurda oval şekil verin.
4-) Oval şekil verdiğiniz süzme yoğurdu
havlu kağıda sarıp, altına bir cam tabağa koyarak buzdolabına koyun. Yoğurt
katılaşıp kuruyana kadar her gün havlu kağıdı değiştirin. Ortalama kuruma
süresi yirmi gün ile bir ay arasındadır.
Önemli Uyarılar
Süzme yoğurdu tuz attıktan sonra elle şekil
verirken çatlak oluşmaması gerekir. Çatlak oluşursa o kısım ayrılabilir veya
küflenme oluşabilir. Şekil verilen süzme
yoğurdun yüzeyi pürüzsüz hale getirilmelidir.
Ayrıca süzme yoğurdu havlu kağıt içinde
buzdolabında kuruturken, küflenmemesi ve kuruması için alt üst edilmesi
gerekir.
Kaymak
Gümüşhane’ye özgü kahvaltılıktır.
Makarna üstüne de konulabilir.
Yapanlara kolay gelsin, yiyenlere afiyet
olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder