23 Temmuz 2015 Perşembe

Kaymak (Yöresel lezzet)

Mazlemeler

1-) Evde mayalanmış yoğurt  (2 kilo)

2-) Tuz    (yarım çorba kaşığı- damak zevkinize göre bu miktar değişebilir)

3-) Süzme için bez torba, Havlu kağıt, cam tabak ve süzgeç

Hazırlanışı

1-) Evde mayalanmış iki kilo yoğurdu bez torbaya koyup, torbayı süzgeç ve altına bir cam tabağa  koyarak bir gün boyunca buzdolabında süzdürün. 

2-) Ertesi gün bez torba içindeki süzülmüş yoğurdun üstünü kaplayacak şekilde ağırlık koyarak iyice süzene kadar- bir veya iki gün- buzdolabında bekletin.

3-) Yoğurdu süzme bezinden çıkarıp, derin bir cam tabağa koyun. Üstüne damak zevkinize göre tuz koyarak süzme yoğurdu karıştırın. Daha sonra elle süzme yoğurda oval şekil verin. 
 
4-) Oval şekil verdiğiniz süzme yoğurdu havlu kağıda sarıp, altına bir cam tabağa koyarak buzdolabına koyun. Yoğurt katılaşıp kuruyana kadar her gün havlu kağıdı değiştirin. Ortalama kuruma süresi yirmi gün ile bir ay arasındadır.

Önemli  Uyarılar

Süzme yoğurdu tuz attıktan sonra elle şekil verirken çatlak oluşmaması gerekir. Çatlak oluşursa o kısım ayrılabilir veya küflenme oluşabilir.  Şekil verilen süzme yoğurdun yüzeyi pürüzsüz hale getirilmelidir.  

Ayrıca süzme yoğurdu havlu kağıt içinde buzdolabında kuruturken, küflenmemesi ve kuruması için alt üst edilmesi gerekir. 

 Kaymak Gümüşhane’ye özgü kahvaltılıktır.  Makarna üstüne de konulabilir.  

Yapanlara kolay gelsin, yiyenlere afiyet olsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder