21 Temmuz 2015 Salı

Evde Basit Zeytin Yapımı



Evde Basit Zeytin Yapımı

Malzemeler

Taze toplanmış zeytin                  (2,5 litre su bidonun aldığı kadar)
İri kaya  tuzu                                (3 yemek kaşığı)

Şeker                                          (1,5 tatlı kaşığı )

Su bidonu                                    (2,5 litrelik) 

Yapılışı

1-)  Taze toplanmış zeytinleri yıkayıp, süzgeçte süzdükten sonra sofra bezine sererek kurutun. 

2-)  Zeytinlerin kuruduğuna emin olduktan sonra ezmeden 2,5 litrelik su bidonuna yukarıdan 3 parmak boşluk kalacak şekilde yerleştirin.

3-)  İki yemek kaşığı tuz ve bir tatlı kaşığı şekeri bidona koyarak kapatın. Bidonu tuz ve şekerin karışması için bir kere sallayın. 

4-)  Daha sonra yirmi gün boyunca her gün bir kez bidonu sallayın.

5-)  Yirmi günün sonunda bidonun içindeki suyu süzün ve içine bir yemek kaşığı tuz ve bir tatlı kaşığının yarısı şekeri koyup bidonu bir kere sallayın.

6-)  Evin en serin yerinde bidonu muhafaza ederek, dört ay boyunca her gün bir kez bidonu sallayın. Dört ayın sonunda yemeğe başlayabilirsiniz.. 

Ben dört ayın sonunda zeytini sofrada kullanmaya başladım. Zeytinin  tadı hafif acı ve buruk olup, tadının daha tatlanması için kullanmaya başlamadan önce toplamda  atlı ay beklenmesi gerekir.

Önemli uyarılar 

Bidondaki  zeytin bitene kadar her gün bir kez bidonu sallamayı unutmayın. 

Ayrıca bidonda hava birikimi nedeni ile şişme olduğundan bu durum oluştuğunda kapağını tam açmadan havanın çıkmasını sağlayın. 

Bunlar yapılmaz ise (sallama yapılmaz ise) zeytin küflenebilir yada (hava çıkarılmaz ise) bidon patlayabilir...   

Yapanlara kolay gelsin, yiyenlere afiyet olsun...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder