24 Temmuz 2015 Cuma

Peynirli Kete

Mazlemeler

1-) Un             (2 su bardağı un  ve hamuru yufka açarken ½ su bardağı unu 1 çay kaşığı karbonatla  
                         harmanlayarak kullanın )

2-) Ilık su        (Unun aldığı kadar ısıtılmış ılık su)

3-) Yumurta   (1 adet)

4-) Zeytinyağı  (1,5 çorba kaşığı)

5-) Tuz             (1 tatlı kaşığı tuz)

6-) Karbonat   (1 çay kaşığı)        

7-)Merdana, oklava, tava, rende, kap, havlu kağıt

Hamur içi

8-) Peynir

9-) Tereyağ   (50 gram) ve Zeytinyağı  (1 çorba kaşığı)

Hazırlanışı

1-) Önce  yarım su bardağı ılık derecede ısıtılmış  su, bir yumurta, bir tatlı kaşığı tuz ve birbuçuk çorba kaşığı zeytinyağını bir kaba koyarak karıştırın. Bu karışıma iki su bardağı unu azar azar ekleyin ve hamuru yoğurun. Hamur çok katı olursa ılık derecede ısıtılmış suyu, hamur çok yumuşak olursa da unu ilave  edin.          

2-) Hamur kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar ortalama 15 dakika yoğurun. Kıvama geldiğinde kaba koyup üstünü streçle kapatarak ortalama üç  saat buzdolabında dinlendirin.   

3-) Hamuru açacağınız yeri unlayın ve hamuru üstüne koyun. Hamuru istediğiniz büyüklükte eşit parçalara ayırın.

4-) Ayırdığınız parçalardan birini önce merdana ve sonra oklava ile istediğiniz incelikte bir çay kaşıığı karbonlatla karıtırılmış unla açın. İçine az ısıtılmış tereyağ ve zeytinyağ karışımı ile yağlayın. İçine istediğiniz miktarda rendelenmiş peynir serpin.  Hamuru rulo yapın ve buzdolabında yarım saat bekletin.

5-) Buzdolabında beklettiğiniz hamuru tabak büyüklüğünde merdane ile açın ve seramik tavada pişirin . Pişince havlu kağıda koyup soğumaya alın.   

 Önemli  Uyarılar

Hamuru ılık suda cıvık olarak beş dakika yoğurun,  sonra un katarak sertleştirin. Böyle hamuru yoğurması daha kolaydır.  Hamur sade olarak da pişirilebilir.


Yapanlara kolay gelsin, yiyenlere afiyet olsun.. 

23 Temmuz 2015 Perşembe

Kaymak (Yöresel lezzet)

Mazlemeler

1-) Evde mayalanmış yoğurt  (2 kilo)

2-) Tuz    (yarım çorba kaşığı- damak zevkinize göre bu miktar değişebilir)

3-) Süzme için bez torba, Havlu kağıt, cam tabak ve süzgeç

Hazırlanışı

1-) Evde mayalanmış iki kilo yoğurdu bez torbaya koyup, torbayı süzgeç ve altına bir cam tabağa  koyarak bir gün boyunca buzdolabında süzdürün. 

2-) Ertesi gün bez torba içindeki süzülmüş yoğurdun üstünü kaplayacak şekilde ağırlık koyarak iyice süzene kadar- bir veya iki gün- buzdolabında bekletin.

3-) Yoğurdu süzme bezinden çıkarıp, derin bir cam tabağa koyun. Üstüne damak zevkinize göre tuz koyarak süzme yoğurdu karıştırın. Daha sonra elle süzme yoğurda oval şekil verin. 
 
4-) Oval şekil verdiğiniz süzme yoğurdu havlu kağıda sarıp, altına bir cam tabağa koyarak buzdolabına koyun. Yoğurt katılaşıp kuruyana kadar her gün havlu kağıdı değiştirin. Ortalama kuruma süresi yirmi gün ile bir ay arasındadır.

Önemli  Uyarılar

Süzme yoğurdu tuz attıktan sonra elle şekil verirken çatlak oluşmaması gerekir. Çatlak oluşursa o kısım ayrılabilir veya küflenme oluşabilir.  Şekil verilen süzme yoğurdun yüzeyi pürüzsüz hale getirilmelidir.  

Ayrıca süzme yoğurdu havlu kağıt içinde buzdolabında kuruturken, küflenmemesi ve kuruması için alt üst edilmesi gerekir. 

 Kaymak Gümüşhane’ye özgü kahvaltılıktır.  Makarna üstüne de konulabilir.  

Yapanlara kolay gelsin, yiyenlere afiyet olsun


21 Temmuz 2015 Salı

Evde Basit Zeytin Yapımı



Evde Basit Zeytin Yapımı

Malzemeler

Taze toplanmış zeytin                  (2,5 litre su bidonun aldığı kadar)
İri kaya  tuzu                                (3 yemek kaşığı)

Şeker                                          (1,5 tatlı kaşığı )

Su bidonu                                    (2,5 litrelik) 

Yapılışı

1-)  Taze toplanmış zeytinleri yıkayıp, süzgeçte süzdükten sonra sofra bezine sererek kurutun. 

2-)  Zeytinlerin kuruduğuna emin olduktan sonra ezmeden 2,5 litrelik su bidonuna yukarıdan 3 parmak boşluk kalacak şekilde yerleştirin.

3-)  İki yemek kaşığı tuz ve bir tatlı kaşığı şekeri bidona koyarak kapatın. Bidonu tuz ve şekerin karışması için bir kere sallayın. 

4-)  Daha sonra yirmi gün boyunca her gün bir kez bidonu sallayın.

5-)  Yirmi günün sonunda bidonun içindeki suyu süzün ve içine bir yemek kaşığı tuz ve bir tatlı kaşığının yarısı şekeri koyup bidonu bir kere sallayın.

6-)  Evin en serin yerinde bidonu muhafaza ederek, dört ay boyunca her gün bir kez bidonu sallayın. Dört ayın sonunda yemeğe başlayabilirsiniz.. 

Ben dört ayın sonunda zeytini sofrada kullanmaya başladım. Zeytinin  tadı hafif acı ve buruk olup, tadının daha tatlanması için kullanmaya başlamadan önce toplamda  atlı ay beklenmesi gerekir.

Önemli uyarılar 

Bidondaki  zeytin bitene kadar her gün bir kez bidonu sallamayı unutmayın. 

Ayrıca bidonda hava birikimi nedeni ile şişme olduğundan bu durum oluştuğunda kapağını tam açmadan havanın çıkmasını sağlayın. 

Bunlar yapılmaz ise (sallama yapılmaz ise) zeytin küflenebilir yada (hava çıkarılmaz ise) bidon patlayabilir...   

Yapanlara kolay gelsin, yiyenlere afiyet olsun...